"Rondje Noordzee" - Logboek

We proberen zo regelmatig mogelijk dit logboek bij te houden. Dit doen we met behulp van een Psion 5 handlheld en een Ericsson R320s mobiele telefoon. Deze kunnen met elkaar "kletsen" met een infrarood communicatie poort. Via een Nederlandse internet provider (waarop we inbellen met de mobiel) sturen we per email "updates" naar het logboek.

Dit logboek is gemaakt op basis van een Servlet en enkele JSP-pages. De Servlet-Container is Apaches Jakarta-Tomcat. De Servlet (en bijbehorende "Beans") maken gebruik van de Xerces, Xalan en JavaMail API's

"Jan-Wijbrand Kolman" (Sun, 8 Jul 2001 14:31:09 +0200)
Het eerste offciele bericht

Het logboek werkt!

In feite is dat alles wat is te melden heb voor nu.

Vanavond nog een poging via de Psion, en dan zijn we er klaar voor!

--
Jan-Wijbrand Kolman
jw@n--tree.net

Harry Kolman (Mon, 9 Jul 2001 21:32:11 +0100)
De kop is er af

vertrek: 10.05h, Zaltbommel,NL
via: Zwolle; Veendam; Winschoten; Leer(D); Oldenburg; Brake; Beverstedt
aankomst:17.42h, Lohe, ca.15km ZO van Bremer-haven
reisgegevens: 440,6km; 93,45 km/h; 4h53m; 136,6km/h max.
Enigzins te laat, nietemin met goede moed, vertrokken. Die moed zonk ons bij Houten al bijna in de laarsen; een of andere kl*&*^%te Belg dacht wel met pick-up + aanhanger door ons heen te kunnen...Een vinger op het voorhoofd deed wonderen.

Dit voorval uiteraard uitgebreid behandeld. Dit bij een benzinestation in de buurt van Zwolle, onder het genot van een bakkie.

Tussen Winschoten en Leer de Duits grens gepasseerd (JW: "Huh, zijn we de grens al over dan?")

Na enig gepuzzel de route bepaald op Oldenburg en Brake - alwaar we met een pontje de Weser zijn over gestoken.

Inmiddels ook al wijzer geworden: elke 100km even rusten helpt goed tegen krampachtige polsen en doorgezeten billen.

Inmiddels is de "afwas" gedaan en hebben we koffie op. Iets dat daar voor door moet gaan althans :-) Als je droge bami nat maakt en vervolgens 5 min. laat koken, dan blijkt het eetbaar. Weleens een hamburger gebakken in een pannetje van ca. 9 cm doorsnee? Wij wel! Hmmmmmm. Nou ja, hm.

Morgen is Denemarken het doel. Zo dadelijk de route uitzetten. Er is ook een praatje gepland met een Deens stel dat zojuist op een Suzuki GSX-R600 aankomt rijden (die hebben toch echt veel minder bij zich dan wij...).

Tot zover voor de eerste dag. Later meer.

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Tue, 10 Jul 2001 20:45:01 +0100)
Echt op weg

vertrek: 09.45, Lohe, D
via: Bevervorde, Hamburg, Flensburg, Christiansfeld (DK)
aankomst:17.00h, Taps, ca.4km N van Christiansfeld
reisgegevens: 370,4km; 83,2km/h; 4h27m; 136,7km/h max.
De bloemen van vandaag gaan naar: Lenhard, voor het door SMS-en van de koers van de Deense Kroon, en Danny&Patries voor de bemoedigende SMS-jes van gisteravond

Het "Deense" stel kwam inderdaad uit Noorwegen...Eventjes een kletspraatje gemaakt. Ze zijn -zonder voor opgezet plan- opweg naar Zuid-Frankrijk. Met zun tweeen op een racer; zal zij lekker zitten...(Ze hadden overigens meer bier bij zich dan benzine. En hij snurkt. Hard. Heel erg hard - Harry gelijk jaloers ;) )

Toen "binnendoor" naar Hamburg. Vreselijk opgehouden door omleiding, vrachtwagens en tractoren, maar wel een erg mooie weg. In Hamburg ons vergaapt aan een immens hoge brug. Daar zijn we trouwens niet overheen gegaan. Wel over een ander uitermate hoge brug gereden. We zoeken nog eventjes op waar dat precies was.

De afstand tot Denemarken hadden we kleiner ingeschat dan bleek. De grens met Duitsland ligt veel noordelijker dan we dachten. Vandaag toch weer 360km gereden. Waarvan al met al vrij veel op de snelweg. Schiet wel lekker op, maar is vermoeiend en soms saai.

Denemarken begon met de eerste echte regen van de rit. Onderweg op een parkeerplek was ons al verteld dat het verkeer in Denemarken veel relekster is dan in Duitsland. JW denkt dat dat inderdaad zo is. Harry ook, knikt hij.

De route naar Taps, waar we nu op een camping staan, was snel gevonden. Bij aankomst was het droog, dus snel de tent opgezet. Even geld gehaald, melk en 2 flesjes bier gekocht en toen een maaltijd genuttigd in het Bistrootje van de camping.(H eet runder-steak, JW eet varkenshaas) Eenvoudig, maar zeker na het bami-droogje van gisteren, smakelijk gegeten. We zitten nu nog te wachten op een bakkie...

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Wed, 11 Jul 2001 19:52:14 +0100)
koekepan

vertrek: 09.30, Taps, DK
via: Kolding, Arhus, Alborg
aankomst:14.00h, Hirsthals
reisgegevens: 296km; 98km/h; 3h0mm; 131km/h max.

Zojuist een aanvulling op de uitrusting in gebruike genomen. Dat cryptisch voor "We hebben een koekepan gekocht." In Hirsthals vonden we nl. geen eettentje dat het prediaat "ranzig" onsteeg. Zodoende zelf ons eten verzorgd door een pepersteak en eieren met bacon te bakken. Met een broodje en wat rauwkost lieten we ons dat welgevallen. En zo'n pan is een diepte investering, niet? Die kunnen we morgen en daarna weer gebruiken. Alleen nog een goed plekje vinden om'em op te bergen...

Gister had ik beter niet kunnen beweren dat we de eerste "echte" regen hadden gehad. De weergoden hebben nl. vanacht getoond hoe een Echte Onweers Bui eruit ziet (en klinkt). Er is heel veel regen gevallen, maar gelukkig zijn alle spullen droog gebleven. Het zonnetje liet zich zelfs zien toen we vertrokken.

Dat bleef het grootste deel van de heerlijk relekste 300km naar Hirsthals. Pas bij Alborg begon het even flink te regen. Daarna bleef het wisselvallig.

Morgenochtend willen we vroeg bij de veerpont zijn, dit om onverhoopte trubbels met de internet-reservering het hoofd te bieden.

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Thu, 12 Jul 2001 21:28:45 +0100)
nattigheid, deel 1

vertrek: 09.15, Hirsthals, DK
via: Kristiansand(N), Haegland
aankomst:14.00h, Evje
reisgegevens: 87km; 54km/h; 1h36mm; 98km/h max. + bootreis Hirsthals - Kristiansand, 11.30-14.10
de bloemen van vandaag gaan naar: Walco, voor zijn anti-zeeziekte bericht, en Danny voor zijn cullinaire tip. Metteke krijgt geen bloemen, maar een cactus voor het weerbericht; Metje, wij willen zon! :-) (je weet hoe het gaat met boodschappers)

Vandaag de eerste overtocht. Zoals gister gezegd, zijn we vroeg naar de terminals van de veerboot gegaan. We moesten nl. de reserverings-nummers nog omzetten in tickets. Bij de informatie balie van Colorline bleek dat uitermate simpel. Buiten werden we opgesteld voor de oprit van de boot. Even later kwamen daar de "buren" van die nacht (ook op de motor) bij ons staan.

Het weer was tot dan toe zodanig dat er af en toe geen regen was. In die tijd kon bv. de tent opgeruimd worden. In Noorwegen aangekomen (op een zeer snelle, maar van binnen wat aftanse boot) werd het weer eigenlijk alleen maar slechter. Door de waterdruppels op ons vizier door, kunnen we echter wel constateren dat Noorwegen heel erg mooi is. Dat voorspelt nog wat voor de komende dagen.


Harry Kolman (Thu, 12 Jul 2001 21:28:55 +0100)
nattigheid, deel 2

Inmiddels -nog even erover doorzeuren- had de regen ons verzopen. Alles voelt klam en nattig. Nat genoeg in elk geval om te besluiten de tent niet op te zetten, maar een hut o.i.d. te huren voor vannacht. In een tent droogt de zooi in elk geval niet, is het motto.

Met de eerste de beste poging vingen we bot: alles vol. En de volgende gelegenheid, zo waarschuwde de zeer behulpzame man-van-de-hutten-verhuur, zou ook vol zijn. Hij was toen zo vriendelijk te bellen naar een "rafting" centrum verderop, dat ook kamers verhuurt. Daar zitten we dus nu. Het blijkt een soort jeugdherberg, maar niet zo vreselijk als mijn beangstigende associatie met jeugdherbergen...

Merendeel van de spullen zijn aardig droog geworden en we hebben innmiddel een lekker potje gegeten (de koekepan kan dan misschien wel ook als reservewiel worden ingezet, wij bakken er lekker een karbonaadje in). Het enige dat nu nog echt tegen zit is de slecht startende motor van JW. Waarschijnlijk is de startmotor niet in orde, maar als'ie eenmaal draait, gaat alles goed. Morgen kijken er even naar.

Harry heeft nog twee aquaria in de aanbieding (elk in de vorm van een motorlaars) e.a. zonder vis, wel met voldoende water.

grote groeten, Harry en JW


"Harry Kolman" (Sat, 14 Jul 2001 22:52:16 +0200)
Bericht vanuit Nederland...

Hallo iedereen,

hier een berichtje vanuit Nederland, gestuurd door Metteke. Momenteel zijn JW en Harry 'niet in de lucht', vanwege wat probleempjes met de telefoonverbinding enzovoorts.... De dagelijkse berichtjes worden WEL geschreven, maar dus nog niet verstuurd. Met enkele dagen vertraging (hopelijk korter) zullen ze alsnog op de site verschijnen!

Ik zou zeggen, blijf kijken, want de berichtjes komen weer zo gauw alles weer in orde is!

Groeten vanuit Zaltbommel van Metteke

Harry Kolman (Mon, 16 Jul 2001 21:27:58 +0100)
Het logboek doet het weer! Sandra heeft mun telefoon 'gemaakt'.

Harry Kolman (Mon, 16 Jul 2001 21:44:27 +0100)
vrijdag de dertiende

Vrijdag 13 juli 2001 vertrek: 10.00, Evje
via: Haukeligrend, Roldal
aankomst:20.00h, Odda
reisgegevens:268km, 68km/h, 3h55m, 99km/h max

de bloemen van vandaag gaan naar: Metteke, die heeft ze wel verdiend.
Noorwegen is mooi, heel erg mooi! Overal bergen, riviertjes, meertjes en meren, watervallen, bossen en zelfs sneeuw! Er is niet veel verkeer en je moet continu je aandacht verdelen tussen lekker bochten ronden en van het uitzicht genieten.

Aan dat plezier kwam vanmiddag abrupt een einde. Om een uur of twee gaf JW's motorfiets er de brui aan. Na het slechte starten van de afgelopen dagen, vond'ie het nu helemal wellutjes. Zodoende kon ik vanuit een wegsleep-truck het uitzicht gaan bewonderen; ziet het er toch een stuk minder uit.

Al met al heeft dit geintje ons, met al het getreuzel van de wegsleep-meneer, heel wat uren wachten bezorgd. Tijdens dat wachten hadden we zelf al geconstateerd dat de accu helemaal droog stond. De spanningsregelaar is in elk geval ook kapot. Morgen om ca. 11.00h horen we of er een reserveonderdeel te "krijgen" is. Kritisch punt in de reis is dinsdagmorgen, want dat is de enige kans om naar Lerwick (op Schotse eilanden) te komen - we hebben nl. een plaatsje op die boot gereserveerd die maar 1x in de week gaat...

Morgen dus een spannend daggie. Nu balen we vooral. Als een stekker zeg maar. Morgen hopelijk meer vanaf een andere plaats in Noorwegen...

sippe groeten, Harry en JW

ps. De aquaria gaan niet door. Kettingvet is ook geschikt om het leer in te vetten.Harry Kolman (Mon, 16 Jul 2001 21:48:24 +0100)
zaterdag gedoe dag

zaterdag 14 juli 2001 vertrek: 13.30h, Odda
via: Bergen
aankomst:21.30h, Odda
reisgegevens:322km, ?km/h, ?h??m, ?km/h max
de bloemen van vandaag gaan naar: ons zelf, want een opkikkertje hebben we wel nodig.

Om 11.00h naar de garage om te horen 'Hoe of Wat'. Het rond-telefoneren om de onderdelen is nog niet succesvol gebleken tot nu. We spreken af om 11.45h terug te zijn, wellicht is er dan meer bekend.

12.00h:Ja! In Bergen zijn bij de (enige) Kawasaki-dealer (in Noorwegen) de bewuste spanningsregelaar en accu te verkrijgen. Bijkomend detail: Bergen ligt op ca. 160km van Odda. We besluiten om ze samen op Harry's motor te gaan halen. Dat wordt een rit van minimaal drie uur heen en drie uur terug. Maar zo hebben we wat te doen en bovendien, met een koerier o.i.d. zijn ze er op z'n vroegst maandag pas. (zie reisgegevens)

Bij terugkomst in Odda spreken we met de garagehouder zondag (!!!!) om 9.00h af. Hij wil hem dan voor ons repareren...

...lees hoe het verder gaat in ons volgende nummer van: 'De Reis'

groetjes, Harry en JW


Harry Kolman (Mon, 16 Jul 2001 21:50:01 +0100)
zondag jw dag

zondag 15 juli 2001 vertrek: 12.00h, Odda
via: Utne
aankomst: 15.50h, Vikoy
reisgegevens: 91,2km, 49km/h, 1h56m, 86.3km/h max
De bloemen van vandaag gaan naar: Thord, want hij heeft de motor maar mooi gefikst!

Zoals afgesproken zijn we om 9.00h bij de gagrage. Thord staat net het zadel weer op de motor te schroeven; hij was om 7.30h, maar vast begonnen! We staan met grote ogen te kijken, HIJ is echt klaar en (bijna) alles doet het weer... WE KUNNEN VERDER! Niks 'ANWB-haal-ons-maar-op', maar 'Lerwick houdt je vast, wij komen eraan!'

Zo gezegd zo gedaan. Alle spullen weer op de motor gebonden en de reis vervolgd. Al met al dus nog veel vroeger dan gehoopt. De weg naar Utne, waar we met een veerpontje een fjord oversteken, kennen we nog van gisteren. JW stond'em wel een beetje te knijpen, want aangezien de startmotor niet werkt, moeten we de Kawa aanduwen en lukt dat wel op zo'n boot?

Dat was dus geen probleem, phewww. En weer lekker verder knorren.

De route voor vandaag (en morgen) is kort. Zodoende vinden we niet ver weg in Vikoy een heel erg gezellige 'hyte' (hut). In een uitermate relekste gemoedstoestand halen we spullen van de motor, doen we een boodschap, bereiden we eten, drinken een bakkie en maken een ommetje. Langzaamaan lijkt het weer ook beter te worden en de motor-ellende heel erg ver weg.

grootse groeten, Harry en JW

ps. Thord is de zeer behulpzaam garagehouder/monteur in Odda.


Harry Kolman (Mon, 16 Jul 2001 21:54:13 +0100)
maandag week opweg dag

vertrek: 10:15h, Vikoy
via: Nes, Eikelandsosen, Fusa, Osoyro, Tengenreiddal, Indre Arna
aankomst: h, Haukeland
reisgegevens: 141km, 55,4km/h, 2h33m, 93km/h max
de bloemen van vandaag gaan naar: Sandra, omdat ze JW's telefoon weer aan praat kreeg en voor Mama Joos, omdat ze druk bezig is de verhuizing voor te bereiden

In principe zijn we niet ver meer van Bergen. Vandaag kunnen we dus besteden aan het rijden van een mooie omweg, omdat we geen haast hebben.

De '49', zomaar uitgekozen op de kaart, blijkt een fantastische weg. Noorwegen op zun best zeg maar, fjorden ten top. En met heel mooi weer. Heel af en toe een spettertje, meer eigenlijk niet.

Uiteindelijk komen we op een camping die zodanig dichtbij Bergen ligt dat we morgen maar heel weinig te rijden hebben. Dan zijn we zeker weten op tijd bij de boot naar Lerwick.

We betrappen ons er op wel weer zin te hebben in een ander land. Gek, Noorwegen is heel mooi, maar nu, aan het einde van de dag, zijn we het ineens eventjes zat. We realiseren ons ook dat we al een week onderweg zijn. We moeten nog een eind, maar we hebben ook al veel beleefd.

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Wed, 18 Jul 2001 16:11:43 +0100)
Shetlands

vertrek: 17 juli,10.15h, Haukeland, N
via: Bergen
aankomst:18 juli,02.00h, Lerwick, Shetland, UK
reisgegevens: 23km;65km/h; 0h56mm; 91km/h max. + bootreis Bergen - Lerwick, di-15.15h - wo-02.00h (dit bericht komt met een dag vertraging, want op de boot hebben we geen 'bereik' en kunnen we dus niets verzenden)

de brandnetels van vandaag gaan naar: De 'schreeuw-matroos' en het 'boekings-juffie'.

We besluiten vroeg naar Bergen te rijden, d.w.z. ruim op tijd voor de boot. Om ca. 10.45h staan we in het kantoor van Smyrl Line, het loket gaat pas om 11.00h open. Na het nodige papierwerk gaan we Bergen even in. Het is marktdag: Veel goed uitziende viskramen, met een enorme keus, maar vooral veel zalm. Smaakt goed!

Van 12.30 tot ruim 15.00h in de rij gestaan om de boot op te kunnen. In een volgorde die, voor gewone stervelingen zoals wij, absoluut ondoorgrondelijk is (we stonden vooraan en gingen als laatste de boot op). Ook nu weer moet je zelf je motor met touwen aan de wand van de laadruimte knopen. Een tamme idioot schreewt, in 't Noors, hoe dat moet. We snappen hem volkomen!????? Bijkomend breekt de linker spiegel van Harry's motor af... Er zijn van die momenten waarop je zeker weet: "Het leven is het waard om geleefd te worden"

De reistijd is eigenlijk vrij snel omgegaan, met wat slapen, eten, drinken en vrolijk zijn. We hebben onderweg op open zee 'Jan van Genten' gezien (voor de niet vogelaars: Een groot soort van meeuw) deze laten zich van meters hoog als een raket in het water vallen en komen dan weer boven met vis; fantastisch!

Op Lewick aangekomen proberen we (midden in de nacht dus!) de routebeschrijving te doorgronden, die JW van het juffie van het reserveringsburo kreeg. Het buro zelf was dicht en waar ze voor ons geboekt had wisten we niet. Uiteindelijk maar een camping gezocht. Dat bevalt prima, is ca 90,= goedkoper en daarvan gaan we vandaag (JW's verjaardag) lekker eten :-))))).

grote groeten, Harry en JW
Harry Kolman (Wed, 18 Jul 2001 22:36:32 +0100)
koud en guur

vertrek: n.v.t.
via: n.v.t.
aankomst: n.v.t.
reisgegevens: n.v.t.
de bloemen van vandaag gaan naar: Walco, die het logboek een 'schop' heeft gegeven. En ook voor JW? Die is tenslotte vandaag jarig.

Vandaag een beetje een raar daggie. Zo'n aankomst midden in de nacht haalt je hele ritme door elkaar. Sowieso is ons bioritme in de vakantie-modus; drie keer per dag moeten we onszelf vertellen welke dag van de week het ook al weer is.

JW is trouwens overladen met SMSjes, leuk hoor!

Hij heeft ook twee leuke kadoos gekregen; van zijn vriendinnetje een Voorgezette Rijvaardigheids Opleiding, en van pap en mam een warme slaapzak - hier ter plekke op de Shetlands gekocht.

Die komt hier goed van pas, want het is hier koud en guur. Met name de harde koude zeewind is onaangenaam. Al met al koelt het, ondanks dat het zomer is, daar aardig door af.

De Shetlands (we hebben vandaag een korte rit gemaakt van zo'n 50km) zijn rauw en grauw. Overal zee, meeuwen, jan van genten (wie weet nog wat dat zijn?) en rotsen en, heel frapant, nergens een boom te ontdekken. De wegen zijn niet erg best en de architectuur is ook niet om over naar huis te schrijven. JW doet het allemaal een beetje denken aan een film die hij met Sandra en Walco heeft gezien, 'Dutch Harbor' geheten.

Als het morgen nog zo waait gaan we een wandeling maken i.p.v. een rondrit. Of bv. naar een bezienswaardigheid toe. Maar er staan ook enkele huishoudelijkheden op het programma. De camping heeft een wasmachine en een droger en aangezien we nu echt door onze schone goed heen zijn, morgen maar een een wasje draaien. En we kunnen ook uitslapen als we willen, want het is de eerste dag dat we niet ergens op tijd hoeven zijn.

Nu zitten we even 'uit te buiken' van een 'uit etentje'. De enige gelegenheid die we konden vinden is een Chinees/Thais restuarant - tenzij je aan de Fish&Chips wilt... Daar hebben we een Pekinees gerecht genutigd (we hebben dat beest daarna inderdaad niet meer terug gezien :-) ).

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Thu, 19 Jul 2001 21:43:12 +0100)
take my bread away

vertrek: n.v.t.
via: n.v.t.
aankomst: n.v.t.
reisgegevens: n.v.t.
de brandnetels van vandaag gaan naar degene (hetgene) die (dat) ons brood heeft gejat...
de bloemen gaan vandaag naar 'het schatje van de receptie', want ze verkoopt zo lekker muntjes voor de wasmachine (weer een vriendin toegevoegd aan m'n verzameling -H-)

Leaving for a moment,
As it would steal, eat and stray
Take my bread away
Take my bread away
(melodie: "Take My Breath Away")


Deze dag begon uitermate raar. Na een heerlijk nachtrust (de nieuwe slaapzak is erg prettig) en zonder tijdsdruk konden we aan een uitgebreid ontbijt beginnen. Ingredienten in de aanslag: ham, kaas, eieren, bacon en brood... "Hee, waar is het brood?"
"Dat lag toch bij de andere spullen?"
"Ja, ik heb het daar gisteren zelf neergelegd."
"En ligt het er nu niet meer?"
"Uhm, nee."
"Da's vreemd. Heb je goed gezocht?"
"Uhm, ja."
"Hoe kan een heel brood nou weg zijn?! Deze tent is anderhalf bij anderhalf!"
"Ik weet het ook niet, maar gisteren lag het er nog..."
Toen uit pure "ellende" maar alleen bacon&eggs gegeten.

Evengoed blijft het een raar verhaal. En het werkt ook op de lachspieren. Een heel brood zomaar verdwenen. En de rest van de dag liepen we met bovenstaande wijsje in ons kop rond.

Toen tot de orde van de dag. De linker achteruitkijk-spiegel van Harry's motor moest gerepareerd, er moest olie bijgevuld worden worden en JW wilde z'n nieuwe accu controleren. Boutjes en moertjes gehaald bij de 'Kamerbeek van Lerwick'. Daarnaast werden de was en nog wat boodschappies gedaan en en passant schiet het bij Harry in z'n rug (daar heb je vast nog dagen plezier van)

Bij terugkomst was het wel weer tijd voor een lunchbroodje. Ook daar hadden we ruimschoots in voorzien. Wie schetst echter onze verbazing? De laatste plakken ham waren nu ook verdwenen! "Nu breekt mun klomp!"
"Da's toch om raar van te worden?"

Inmiddels hebben we een hypothese opgesteld. Er lopen hier een paar bijzonder brutale meeuwen rond te stappen. Die hebben vast op hun rooftocht de tent aan een onderzoekje onderworpen. Kan bijna niet anders. Een en ander word onderscheven door het feit dat Harry verderop de lege, gehavende verpakking van de ham terugvond. Maar hoe ze dat brood dan te pakken hebben gekregen...

Verder hebben we ons absoluut niet moe gemaakt ;) Vlak voor het eten (heerlijke ik-zal-niet-zeggen-wat-voor-vlees met rode wijn honing thijm saus... ) nog een wandelingetje gemaakt maar meer eigenlijk niet.

Morgen moeten we optijd uit ons nest. Om twaalf uur gaat de boot naar de Orkney Islands, die als tussenstop dienen opweg naar Scrabster dat in Schotland ligt. Daar zulen zaterdag aankomen. En daarmee begint in feite de terugtocht al...

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Fri, 20 Jul 2001 22:57:55 +0100)
P&O

vertrek: 10.00h Lerwick, Shetland Islands
aannkomst: 21.00h Stromness, Orkney Islands
reisgegevens: 7.8km, 22.5km/h, 48km/h max + bootreis Lerwick - Stromness (12.00h - 21.20h) + heel veel wachten...
de bloemen, nou ja, een bloempje, gaat vandaag naar: P&O Scottish Ferries. De 'matrozen' hielpen (!) met het vastzetten van de motoren en deden dat stevig maar voorzichtig. Daar kan die 'schreeuw matroos' nog wat van leren...

Vandaag weer een bootreis. We begonnen met goeie moed, maar het vele wachten maakte pijnlijk duidelijk: We zijn weer toe aan stevig motorrijden. Morgen nog een uurtje varen naar Scrabster (in Schotland), en dan mag eindelijk het gas er weer op. We hebben dan ruim een week voor Schotland, Engeland, en de terugkomst via Frankrijk en Belgie. Moet kunnen en we hebben er in elk geval veel zin in!!

Harry's rug is flink verbeterd. Da's mooi, want dat rijdt en slaapt een stuk relekster.

Jullie snappen, vandaag weinig beleefd. Vanaf morgen weer meer

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Sat, 21 Jul 2001 22:16:16 +0100)
Eindelijk Schtoland

vertrek: 08.30h Stromness, Orkney Islands
via:Inverness, Drummadrochit
aannkomst: 17.00h Invermoriston Schotland
reisgegevens: 229,4km, 3h14m, 70.95km/h, 98km/h max + bootreis Stromness - Scrabster (09.00h - 11.00h)

Direct na het vezenden van vorig bericht werden we getipt door onze Nederlandse buren op de camping in Stromness; er zouden zeehonden te zien zijn, niet ver van de camping (die aan zee ligt). Zo in de schemering worden ze actief, is het verhaal. Dus wij gelijk onze schoenen weer aangetrokken en inderdaad, we hebben drie van die natte beesten gezien! ("It's a beautiful day..."). Sowieso hebben we van Orkney een veel leuker idee overgehouden dan van Shetland. Het kan natuurlijk aan het weer liggen, dat was nl. wat beter (zeker 4 graden hoger), maar het lijkt wel of alles er wat minder grauw uitziet.

Vanochtend vroeg uit de veren, want de boot ging om negen uur. Na zoveel wachten bij de vorig bootreizen, hebben nu maar eens een wat krapper schema gehanteerd. Dat bleek te werken. Bij aankomst bij de haven, konden we direct door de boot op rijden, de motor vastbinden en onze plaatsen opzoeken. We zaten nog niet of de boot vertrok. Dat ging een stuk relekster! En op de koop toe hielpen de P&O mensen, nog meer dan gisteren, met het vastzetten.

En toen, eindelijk weer rijden! Jullie kunnen aan de reisgegevens zien dat we er gelijk lekker de sokken in gezet hebben. We zijn dan ook een stuk verder gekomen dan vooraf ingeschat. Schotland is inderdaad erg mooi. Het doet wel een beetje aan Noorwegen denken, maar is gemiddeld wat glooiender. Nu staan we op een camping (weer eens in de regen) aan Loch Ness! (en ja, we hebben al heel wat monsters gezien, maar HET monster nog niet....).

En passant ook nog een handiger systeem voor onze lullaria (voor niet-ingewijden, dat zijn de zenders/ontvangers, waarmee we elkaar onderweg hele verhalen vertellen) uitgedokterd. Zodoende wordt het stoeien met de allerhande snoertjes en stekkertjes een stuk makkelijker. De 8 meegenomen film-rolletjes zijn inmidels vol, we kopen bij!

Na een fijne maaltijd - we beginnen al erg handig te worden op twee campinggaz brandertjes - zitten we de route voor morgen voor te bereiden. Doel zijn Pitlochry, waar zich een mooi uitzichtpunt schijnt te bevinden, en daarna Perth.

grote groeten, Harry en JW

p.s. Kees, wil je de "bloemen van de dag" verdienen? Hier het verzoek: We hebben een roofvogel gezien, eerst dacht ik aan een Bruine Kiekendief, nl. ongeveer dezelfde grootte, maar deze was vrij egaal van kleur en een zeer duidelijke gevorkte staart. Duidelijk slanker dan een Buizerd. Zoek voor ons eens wat het kan zijn? Een Wouw mischien? S.v.p het antwoord SMS-sen.


Harry Kolman (Sun, 22 Jul 2001 22:54:44 +0100)
worteltjestaart

vertrek: 09.50h Invermoriston
via: Langs Loch Ness, Perth aannkomst: 15.30h Burntisland (recht tegenover Edinburgh)
reisgegevens: 249km, 3h20m, 74.9km/h, 123km/h max

de bloemen van vandaag gaan naar: Kees die net op tijd (voor deze bos) het antwoord op de vraag van gister SMSde; inderdaad een Wouw. Afhankelijk van de diepte van de vork in de staart een rode of een zwarte. Het is zeer waarschijnlijk een zwarte wouw geweest. Dank je wel!

Geen wonder dat dat monster nooit gevonden is, Loch Ness is enorm groot. De route via Perth richting Edinburgh volgt voor een groot deel langs het loch.

Het weer zit weer eens niet mee, al bij het inpakken regende het. We vinden dat we eigenlijk ons deel hemelwater nu wel gehad hebben. Daarom hebben we al snel besloten een B&B (Bread and Breakfast) op te zoeken voor aankomende overnachting.

We drinken onderweg, in het gehucht Catlodge, een kop koffie (of eigenlijk twee) in een geitenwollen-sokken potten-bakkerij annex koffie- en theehuis. Natuurlijk hoort daar een stukje cake of pie bij. Harry gaat op safe en kiest een chocolade geval. JW ziet iets anders dat er lekker uit ziet. En inderdaad ook lekker smaakt. Bij nadere bestudering van de taart-kaart komem we tot de conclusie dat'ie, echt waar, WORTELTJESTAART zit te eten...! Nou ja, je moet allles een keer geprobeerd hebben, niet? En die lange oren die wennen wel :-)

De rit gaat wederom vlotjes. We nemen ook een stukje 'Motorway' (ofwel snelweg). Dat gaat nog vlotter, maar is wel saai. We hadden al bedacht vlak voor Edinburgh een B&B op te zoeken. Morgen willen we nl. door Edinburgh heen om die stad even 'van binnen' te zien. Het lijkt ons slimmer dat te doen als we nog fris zijn, dan aan het einde van een dag.

Na de snelweg dus nog een stukje binnendoor. Dat is toch veel leuker. Op goed geluk bellen we bij een B&B aan de inderdaad een plekkie heeft.

Er wordt dan wel voorzien in ontbijt, het avondeten zul je toch zelf moeten doen. Volgens ons eten ze in de UK of thuis of Fish&Chips, want een normaal restaurantje is niet te vinden. De enkele winkel die open is heeft nauwelijks iets te bieden, dus we wagen een gokje bij zo'n Fish&Chips kot. Conclusie: niet te vreten... we hebben nog even geprobeerd het aan een hond te voeren, maar die wou het ook niet! Nu nog afwachten wat het ontbijt brengen zal...

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Mon, 23 Jul 2001 22:14:39 +0100)
B&B

vertrek: 09.50h Burntisland
via: Einburgh, Kielder
aankomst: 17.30h Consett
reisgegevens: 263.8km, 4h39m, 56.6km/h, 115.7km/h max
de bloemen van vandaag gaan naar: De winkeljongen, die 1 blikje Heineken niet kon afrekenen (want ze gaan blijkbaar alleen per six-pack) en het toen maar gratis mee gaf (niet aan z'n baas vertelen hoor)!

Eerst julie over onze 1e Bread&Breakfast vertellen: De bedden: goed beslaapbaar. Het ontbijt: Toast, gebakken ei, gebakken bacon, rijst-kroket, gebakken tomaat, sausage (worstje), jam, mushrooms (champignons), melk, thee, sap, boter (echte), cereals etc. Lekker en veel, daar kan je meer dan een halve dag op vooruit.

Tot nu toe rijden wij op de kleinere doorgaande wegen. Tijdens het koff.. eh sorry, warme chocolade drinken, vatte het idee om een ommetje door het 'Kielder-landgoed' te maken. Circa 12 mijl om. Dat duurde dus ruim een uur, want dat was op een, zeg maar, onverharde weg. Nou ja, aangestampte steentjes, waarvan meer dan de helft niet meegedaan had tijdens het aanstampen. Gezien de (on)geschiktheid van de motoren, heeft Harry ook nog naar de omgeving kunnen kijken (soms) en heeft JW alleen maar de voornoemde steenjes bekeken - om maar niet op zijn bek te pleuren (in goed Rotterdams).

Daarvoor zijn we inderdaad door Edinburgh gereden. Een hele bijzondere stad, zo bleek, want als je goed rijdt, kom je waar je wezen wilt. Als je daarentegen fout rijdt moet je even zoeken. Zucht.

Edinburgh was dus niet zoveel aan. Als je drie straten gezien hebt, heb je de rest in feite ook wel gezien concluderen we. En ja, dat dat doen we proefondervindelijk.

Er begint ons nu zo langzamerhand ook een soort vermoeidheid parten te spelen. Zeker niet dramatisch, maar goed om rekening mee te houden. Je rijdt nogal makkelijk een uurtje langer dan eigenlijk slim is op zo'n dag. Met als gevolg dat je je gaat ergeren, stopt met nadenken en je concentratie verliest. Allemaal zaken die op de motorfiets 'minder' zijn. Zodoende dreig je soms te vergeten dat Engeland niet uit louter spookrijders bestaat, maar dat jijzelf misschien wel aan de verkeerde kant rijdt... (Oja, laat je nooit wijs maken dat iedereen in Engeland links rijdt, want alle tegenligggers rijden rechts)

Hoe dan ook, de rit gaat voorspoedig. Morgen moeten we kanaaltunnel mensen bellen om een reservering voor donderdagavond of vrijdagochtend te maken. Het gaat nu snel...

grote groeten, Harry en JW

Harry Kolman (Tue, 24 Jul 2001 21:59:17 +0100)
plankjes

vertrek: 10.10h Consett
via: York, Selby, Doncaster, Retford aankomst: 18.05h Tuxford
reisgegevens: 291km, 4h48m, 60.65km/h, 130km/h max

de bloemen van vandaag gaan naar: De campingbaas van de camping in Tuxford. Deze had zelfs plankjes voor onder standaard van motorfietsen(!). Opdat ze niet wegzakken in het gras. Dat is dus nog niet eerder vertoond.

Vanochtend als eerste (nou ja, na het ontbijt), de mensen van de kanaaltunnel gebeld. De reservering voor de overtocht is gedaan voor donderdag a.s. om 22.21. Dat het maar geregeld is, nietwaar? Niettemin moeten we nog wel iets bedenken voor de overnachting van donderdag op vrijdag, in Frankrijk. Een motel ofzo, iemand een goede tip? Metteke is al volop aan het zoeken op internet (en de smsjes met mogelijkheden stromen zojuist binnen :-) ). Al met al, zijn we dan hoogst waarschijnlijk vrijdag laat, misschien zaterdag thuis...

Doel van vandaag gehaald. We hebben ons gericht op Retford, dat een eind voorbij York ligt. Eigenlijk begint het Engelse landschap (in deze contreien althans) ons een beetje te vervelen. Het is wat glooiend, maar verder niet spectaculair. Saai eigenlijk, een beetje zoals sommige delen van noord Frankrijk, als je op doortocht bent naar het zuiden.

Nu de datum van overtocht vaststaat hebben we een beetje een 'doorrijden' gevoel. Alsof we al opweg naar huis zijn. En eigenlijk is dat ook wel zo.

grote groeten, Harry en JW

Harry Kolman (Wed, 25 Jul 2001 20:36:17 +0100)
A1

vertrek: 10.00h Tuxford
via: Harlow (Sandra, is dat niet een plaatsnaam uit het vierde nr. van 'Vendom Fleece'?) aankomst: 15.00h Raydon
reisgegevens: 206km, 2h34m, 80.9km/h, 127km/h max

de bloemen van de dag gaan naar: onze prive internet-snuffel-miep.

Een vroegertje vandaag. We hebben express een doorgaande route genomen; de A1. Op die manier kun je in korte tijd een betrekkelijk grote afstand overbruggen. Morgen hoeven we nog maar zo'n 150km tot Dover - en ook dat kan over snelwegen als we dat willen.

Voordeel van wat vroeger aankomen op de camping is een relekste middag. We hebben zelfs al boodschappen gedaan en dus zijn we heerlijke aan het 'lamballen' in het zonnetje. Bijkomend nadeel (want elk voordeel, heb z'n nadeel. volgens Johan Cruijff) zijn we al door het bier van vanavond en de melk van morgenochtend heen. 'Shopping again' dus

Ook hier is het nu eindelijk een beetje zomerig. Het is warm en zonnig, maar er waait ook een lekker windje. Zo laten een biertje, wat te knabbelen en een boek zich wegevallen.

Nu we waarschijnlijk best vroeg in Dover zouden kunnen zijn, willen we ook wel eerder over naar Frankrijk. Dan kunnen we daar vroeg in de avond een camping opzoeken en vrijdagochtend monter op het masjien stappen richting home. JW heeft dus de tunnel-reserveer-dame weer gebeld om te vragen of we ook eerder dan half elf over kunnen. Die melde: "Gaat u gewoon naar de terminal, dan wodt dat daar wel geregeld". Daar gaan we dan maar vanuit.

Strakkies eten koken (we maken een nasi-prutje met kalkoen filet en een op de gok gekozen roerbak-zakje-saus) en nog even van het weer genieten...

grote groeten, Harry en JW


Harry Kolman (Thu, 26 Jul 2001 19:14:49 +0100)
tunnel

vertrek: 10.15h Roydon
via: rondweg London (eerst verkeerd gereden natuurlijk), Eurotunnel-terminal GB, Eurotunnel-terminal F
aankomst: 16.45h (let wel, plaatselijke tijden) Guines
reisgegevens: 177km, 2h34m, 67.4km/h, 132km/h max + oversteek met Eurotunnel 14.51 - 16.25

Zo zit je in Engeland, zo ben je in Frankrijk. Met die trein door de tunnel gaat snel en zonder al te veel gedoe. Zoals gezegd, we zouden gaan proberen eerder mee te gaan, nou dat was dus geen enkel punt. Bovendien was de trein maar voor driekwart vol.

In feite rij je met motor (of auto) de trein in. Vervolgens blijf je tijdens de rit op of bij je voertuig. Voor die 35 minuten is dat ook goed te doen. Bij aankomst is iedereen zo uit de trein en kun je gelijk op weg. En niet vergeten om de klok een uurtje vooruit te zetten... dus een stevige train-lag.

Op de weg naar de camping (die Harry al had uitgezocht m.b.v. het campingboekje en een kaart van Frankrijk - gekocht op weg naar Dover) kwamen we reeds een Supermarche tegen. Daar zijn we naar terug gegaan, om grof in te kopen, nadat we de tent hadden opgezet.

Nu zitten we wederom te 'lamballen', maar vooral moed te verzamelen te gaan koken. En dan vroeg slapen en morgen in ettapes naar huis - daar zijn we allebei erg aan toe, thuis zijn.

grote groeten, Harry en JW


"Harry Kolman" (Fri, 27 Jul 2001 19:43:26 +0200)
We zijn weer thuis!

vertrek: 9.45h Guines
via: Calais, Brugge, Antwerpen, Eersel, Eindhoven
aankomst: 15.30h Zaltbommel
reisgegevens: 353km, 3h35m, 98.6km/h, 128km/h max

We zijn weer thuis!

De kilometers vlogen vandaag onder de wielen door. Bijna 100km per uur gemiddeld... Da's stevig, nietwaar? Waarschijnlijk roken de motoren de stal (en wij ook ;) ), want deze laatste rit ging lekker vlot.

In totaal hebben we circa 3800 km gereden, da's iets meer dan uitgerekend. De motoren zijn redelijk zuinig met de benzine omgesprongen, het zal gemiddeld neerkomen op 1:18 a 1:19. Op de motorpech na, is JW's ZZR600 goed bevallen - echt een goede combinatie tussen sportief en toeren. En die 'ouwe dibbes' (Harry's benaming voor de Silverwing), stampte er lustig op los.

Over die laatste camping zullen we verder niet uitweiden, die was vreselijk vervelend en viezig en de eenden in de visvijver maken daar leterlijk dag en nacht een enorm kabaal. Een soort lachend gekwaak (later begrepen we waarom, Chirac was op TV). Maar goed, we zijn weer thuis, hebben gegeten en gedoucht. En dus resteert zin in echt bed...

Nu hebben we ook alle reacties op het logboek gelezen: bedankt! Ook voor de SMSjes! Als de fotoos klaar zijn, maken we het logboek af door ook die aan het logboek toe te voegen, daarna gaat'ie op non-actief. Al blijft'ie wel 'in de lucht' natuurlijk.

grote groeten, Harry en JW